Interview met Annemarie Visscher van Studio Annders

In november 2018 kreeg ik de opdracht om een inspirerend interieurinterview te schrijven. In de zoektocht naar 'een leuk mens met visie' vond ik letterlijk heel dicht bij huis Annemarie Visscher. In Den Dolder werd ik door haar zeer hartelijk ontvangen in haar eigen huis. Aan een prachtige lange houten eettafel met kuipstoeltjes volgde een plezierig gesprek met een inspirerende vrouw, waarvan hieronder het officiële interview te lezen is.

Het onderwerp van het interview 'in welk interieur leven we op onze oude dag' lijkt misschien ver weg, maar bijna iedereen kent in zijn omgeving wel een of meer seniore ouderen. Vrijwillig of door gezondheid gedwongen staan zij voor de beslissing om in hun vertrouwde huis blijven of te verhuizen naar een gelijkvloers woning of zorginstelling. En wat is het heerlijk dat er dan mensen zijn zoals Annemarie, die met bevlogenheid plezierig aanvoelende interieurs maken, die ook passen bij het senior zijn. 

Het werk van Annemarie kenmerkt zich door interieurontwerpen die functioneel maar toch heel huiselijk zijn. Een omgeving die door haar ontworpen is, maakt blij en inspireert. Bewoners voelen zich er thuis. In het interview vertelt Annemarie hoe zij gestart is met Studio Annders en geeft zij ons een kijkje achter de schermen bij het tot stand komen van een interieurontwerp in de zorg en een van haar projecten in het bijzonder: woonzorglocatie De Boschstede in ’s-Hertogenbosch.  

Annemarie startte haar loopbaan als redacteur bij de modemagazines Man en Esquire, maar koos daarna bewust voor het vakgebied interieurstyling.
'Dat is toch net wat meer aanpakken, sjouwen, verven, klussen dan bij modeproducties. Heerlijk vond ik dat’.
Haar liefde voor mooie en klassieke materialen en meubels werd aangewakkerd toen zij voor de eerste keer de Meubelbeurs in Milaan bezocht. Annemarie besloot naast haar werk een opleiding styling & vormgeving bij Artemis (Hogeschool voor Styling) te volgen en inmiddels kreeg zij steeds meer stylingopdrachten voor interieurmagazines.

Op een dag kwam een collega van een redactie naar haar toe met de vraag:
'Mijn buurman investeert in monumentale panden en maakt daar zorginstellingen van. Zou jij zoiets kunnen inrichten?’ ‘Natuurlijk, zei ik'. 
Er volgde een kennismaking en het klikte. Daarna moest er een plan komen.
'Omdat ik er bij toeval was in ‘ingerold’ moest ik mij natuurlijk verdiepen. Ik bestudeerde materialen, kleuren, lichtplannen en belangrijke menselijke maten voor de zorgbranche, allemaal factoren die bepalen of een interieur als prettig wordt ervaren in woonzorgresidenties’.
Haar plan werd goedgekeurd. Voor de dertien senioren in de leeftijd 80+ die het pand gingen bewonen, richtte Annemarie de gemeenschappelijke ruimtes in. Naar volle tevredenheid van de opdrachtgever zorgde zij voor een huiselijke inrichting waarin de bewoners, allemaal mensen die in hun eigen huis een luxe interieur gewend waren, zich prettig voelden. Zo werd het eerste interieurontwerpproject in de zorg van Annemarie een feit.

FUNCTIONEEL ONTWERPEN
De projecten die daarop volgden, werden steeds iets groter. Bij het maken van interieurontwerpen voor meer bewoners kreeg Annemarie steeds meer praktische vragen van het zorgpersoneel.
'Is dit wel goed schoon te houden? Je weet dat hier veel ongelukjes gebeuren, kan dat wel?’  
In alle projecten die Annemarie vanaf dat moment onder handen heeft, houdt zij in haar ontwerpen rekening met deze functionele wensen. Zij volgde diverse opleidingen, seminars en workshops om specialist te worden in het inrichten voor de (particuliere) zorgbranche. 
'Het begint altijd met de functionaliteit van de indeling: waar komt de zithoek, waar wordt gegeten, waar wordt tv gekeken en hoe kunnen ouderen zich prettig verplaatsen. Je kijkt goed naar de plattegrond en bepaalt hoe de ruimte het beste gebruikt kan worden. Ouderen vinden het bijvoorbeeld fijn om een zitje te hebben dichtbij het raam, zodat ze kunnen zien wat er in de straat gebeurt. Of je verplaatst de zithoek weg van het luidruchtige koffieapparaat, omdat ze daar heel onrustig van worden.’

Zitje in De Boschstede. Bron: Domus Magnus en Studio Annders.

Dan komen de ergonomische eisen. Meubilair moet functioneel, comfortabel en op de juiste hoogte zijn. Zowel voor de oudere, die lekker moet kunnen zitten en gemakkelijk op moet kunnen staan, als voor het zorgpersoneel. Dit brengt ook met zich mee dat je niet alle materialen zomaar kunt gebruiken.
'Naast dat het belangrijk is dat de stoffen ‘aaibaar’ zijn, is het ook van groot belang dat het goed schoon te houden is zodat het interieur hygiënisch blijft. Dat is een belangrijke factor in de zorg.'

DOORDACHTE KLEUREN
Zelfs kleuren worden niet zomaar gekozen. Annemarie vertelt dat bij het ouder worden het oogwit wat geliger wordt. Hierdoor zien bewoners kleuren met een langere golflengte, zoals rood, vaak beter dan kleuren met een kortere golflengte, zoals blauw. Dit wordt versterkt door dementie. Bewoners met dementie hebben haar speciale aandacht. Naast een goede dosering rust is juist voor hen stimulans en herkenbaarheid heel belangrijk. Om iets extra zichtbaar te maken voor iemand met dementie is het verstandig om dit een kleur als rood, oranje of geel te geven.
'Dat is de reden waarom een ruimte waar prikkels mogen zijn, omdat er bijvoorbeeld activiteiten worden gedaan,  vaak in een mooie kleur rood of oranje geschilderd of behangen wordt.

Activiteitenkamer in De Boschstede. Bron: Domus Magnus en Studio Annders.

ONTWERPEN MET EEN HUISELIJKE SFEER
Om het uiterlijk en de sfeer voor het interieur te bepalen, verdiept Annemarie zich in de historie van de monumentale panden. Uit welke tijdsperiode komt het pand? Is er onder een bepaalde architectuur gebouwd? Wat zijn de stijlkenmerken? Soms zijn op foto’s of zelfs in het gebouw nog authentieke kleuren te herkennen, die Annemarie dan als leidraad neemt voor het kleurenpalet.
Bepalend voor het ontwerp zijn ook de nieuwste ontwikkelingen in materialen, stoffen en akoestiek.
'Je hebt nu bijvoorbeeld heel leuke tapijtstickers, die je op de vloer kunt plakken. In verzorgingshuizen mag je geen kleden neerleggen in verband met struikelgevaar en rollators. Maar het is toch vaak, om een zithoek te creëren, fijn om iets op de vloer te leggen.’
De interieurtrends volgt Annemarie door onder andere de beurzen in Milaan en Eindhoven te bezoeken en interieurbladen te lezen. Haar favoriete magazine waaruit zij inspiratie haalt, is het Spaanse AD Architectural Digest. 
Alle informatie bij elkaar vormt een bron van inspiratie voor het ontwikkelen van haar eigen visie en smaak, want zoals zij zegt...
'De doelgroep is 80+, dus niet alle trends van nu zijn even toepasbaar. Bovendien is het van belang, met name voor bewoners met dementie, om herkenbare elementen van vroeger terug te laten komen in het huidige interieur. Denk bijvoorbeeld aan een fraaie staartklok of een prachtig Delfts blauw servies in een antieke vitrinekast.’
Het is voor Annemarie een continue uitdaging om kleuren en materialen toe te passen in de stijl van het pand, de bewoners en hun achtergrond. Om niet alleen een functioneel interieur te ontwerpen, maar juist ook een prettig en huiselijk interieur, zodat de bewoners zich echt thuis voelen.

Zitje in zorgresidentie Haarlem. Bron: Domus Magnus en Studio Annders.

Voor de meubels van de particuliere zorghuizen werkt Annemarie graag met leveranciers en stoffeerders die maatwerk leveren per project.
'Dat geeft de mogelijkheid om per locatie verschillende vormen van zitcomfort te leveren. De ene bewoners zit graag op een zachte sofa, terwijl de ander liever in een actief clubfauteuiltje zit. Zo krijgt ieder uiteindelijk zijn favoriete plek.‘ 

WOONZORGINTERIEUR IN De Boschstede
Een prachtig voorbeeld van haar werk is de inrichting van alle gemeenschappelijke ruimtes van de hagelnieuwe zorginstelling De Boschstede in Den Bosch, die in de zomer van 2018 officieel geopend is. Het historische pand is de afgelopen 2 jaar veranderd van polikliniek van het oude Groot Ziekengasthuis naar een verzorgingshuis met 39 luxe zorgappartementen.

De Boschstede, woonzorg in ’s-Hertogenbosch. Bron: Domus Magnus en Studio Annders.

'Dat was een prachtig project om te doen. In nauwe samenwerking met de opdrachtgever Domus Magnus is er echt goed gekeken naar het optimale gebruik van de ruimte.'  
Na de verbouwing deed Annemarie waar zij zo goed in is: Het ontwerpen van een omgeving die inspireert en waar de bewoners en gebruikers zich thuis voelen. Gebaseerd op de geschiedenis en de architectuur van het gebouw, die wel wordt bestempeld als de Zuidelijke Amsterdamse School, gaf zij de ruimtes vorm en functie. '
'In de voorheen vrij sombere hal hebben we bijvoorbeeld een schitterende eikenhouten trap laten maken en is er een warme tint marmer gelegd. Als je nu binnenkomt in de ruimte geeft dat de locatie de grandeur die het
verdient’.

 

Welkomsthal in De Boschstede. Bron: Domus Magnus en Studio Annders.

In de gemeenschappelijke ruimtes is het eindresultaat een warm en huiselijk interieur, waaraan je niet direct ziet dat er rekening is gehouden met zo veel praktische factoren. Een genot voor de bewoners die, met zicht op historische gebouwen, in het levendige stadscentrum kunnen wonen in een luxe oase.

Zó kan leven op je oude dag er uit zien.
   <<<

 

DE TOEKOMST: EEN ZORG VOOR LATER?
Voor de toekomst wenst Annemarie dat ouderen steeds langer hun eigen regie kunnen houden.
'Zelf bepalen hoe je wilt wonen en je niet door anderen laten vertellen wat goed voor je is.’
 
Er zijn steeds meer ouderen die nog prima zelfstandig kunnen wonen, maar liever niet alleen zijn, omdat zij dan eenzaam kunnen worden. Dan hoeft de volgende stap niet automatisch een ‘traditioneel’ woonzorgcomplex of verzorgingshuis te zijn.
'Je kunt ook denken aan een ‘Thuishuis’. Dat is een ‘gewoon’ huis waarin je met zo’n 5 of 6 anderen zelfstandig woont in de wijk waaruit je afkomstig bent en dat wordt ondersteunt door vrijwilligers.’
De verwachting is dat ouderen steeds langer thuis zullen blijven wonen. Dan is het belangrijk dat de woning geschikt gemaakt wordt aan de behoeften van de oudere, zonder dat het er ongezellig wordt. Ouderen die dit willen, kunnen bij Annemarie terecht. Zij bedenkt ook voor particulieren oplossingen waarmee ongemakken kunnen worden verholpen. Met een aantal simpele ingrepen hoort het zelfstandig wonen tot de mogelijkheden, terwijl de woning sfeervol en huiselijk blijft.'Bijvoorbeeld door een relaxfauteuil met sta-op functie in stijl van het overige meubilair. Of een verlichtingsplan dat aansluit op de behoeftes van senioren. Maar ook grotere oplossingen zoals een traplift of een aangepaste badkamer kunnen veel wooncomfort opleveren.' 
Wel alles in stijl, want dat is immers de uitdaging voor Annemarie.

 

© Interview, 2018, Marleen Haubrich – Vivente
© Foto’s, 2016, 2018, Annemarie Visscher – Studio Annders, Domus Magnus.

Informatie voor publicatie
Bent u geïnteresseerd in het gebruik van dit interview voor publicatie, in zijn geheel of in een ander vorm?
Neem contact op met Marleen Haubrich via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 5206 5207.